100% varno plačilo · Možno plačilo po povzetju ali osebni prevzem

Spletni piškotki

Zakon o elektronskih komunikacijah, ZEKom-1, je v slovenski pravni red prenesel spremenjeno Direktivo o zasebnosti v elektronskih komunikacijah 2002/58/ES. Odločbe zakona so se pričele uveljavljati z dnem 15.6.2013 in veljajo za vse spletne strani, ki na kakršen koli način za svoje delovanje uporabljajo spletne piškotke in podobne tehnologije.

V Direktivi je bil spremenjen člen, ki govori o piškotkih in podobnih tehnologijah, s katerimi je mogoče shranjevati informacije ali pridobivati informacije, shranjene na uporabnikovi terminalni opremi (kot je npr. računalnik, mobilna naprava). Uporaba takih tehnologij je po novem mogoča le na podlagi privolitve uporabnika.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega, pa vendar so uporabniki s takimi tehnologijami na splošno zelo slabo seznanjeni, prav tako tudi z orodji, s katerimi je piškotke mogoče upravljati.

Kaj so spletni piškotki
Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

 • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
 • življenjsko dobo piškotka;
 • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.
Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

Obstajajo štiri glavne vrste piškotkov:

1. Nujno potrebni piškotki
Ti piškotki so ključnega pomena, da se omogoči premikanje po spletni strani in uporaba funkcij spletne strani ali za nudenje storitev, ki jih zahtevate. Na primer, da se shranijo izdelki, ki ste jih dodali v spletno košarico. Za uporabo teh piškotkov ne potrebujemo vašega dovoljenja.

2. Funkcionalni piškotki
Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbire (kot so vaše uporabniško ime, jezik ali regija, v kateri se nahajate) in vam nudi izboljšane in bolj osebne funkcije. Na primer, stran vam lahko nudi lokalne vremenske napovedi ali prometne novice z uporabo piškotka, da shrani informacije o regiji, v kateri se trenutno nahajate, si zapomni vaše spremembe velikosti besedila, pisave in ostalih delov spletne strani, ki so prilagodljive, in vam nudi zahtevane storitve, kot so ogled videa ali komentar na blogu. Informacije, ki jih zberejo ti piškotki, so lahko anonimizirane in ti piškotki ne morejo slediti vašim aktivnostim v brskalniku na drugih spletnih straneh.

3. Izvedbeni piškotki
Ti piškotki zbirajo informacije o tem, kako uporabljate spletno stran, na primer, katere strani obiskujete najpogosteje, ter če prejmete od njih sporočilo o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki vas identificirajo. Vse informacije, ki jih zberejo ti piškotki, so združene in zato anonimne. Te informacije se uporabljajo le za izboljšanje delovanja spletne strani.

4. Ciljni piškotki ali oglaševalni piškotki
Ti piškotki se uporabljajo za dostavo oglasov, ki so bolj pomembni za vas in vaše interese. Uporabljajo se tudi za omejevanje števila prikazov posameznega oglasa kot tudi za pomoč pri merjenju učinkovitosti oglaševalske kampanje. Običajno jih namestijo oglaševalske mreže z dovoljenjem upravljavca spletne strani. Zapomnijo si, da ste obiskali spletno stran in ta informacija je posredovana ostalim organizacijam, kot so oglaševalci. Ciljni ali oglaševalni piškotki so lahko pogosto povezani s funkcionalnostjo spletne strani, ki jo omogoča druga organizacija.

Piškotki na naši spletni strani
V skladu z ZEKom-1, smernicami IP-RS ter dodatnimi mnenji IP-RS so morda nekateri analitični piškotki za uporabo lastne analitike že bili servirani ob obisku te spletne strani. Pri uporabi analitike tretjih oseb spoštujemo zakonodajo in temu primerno vaše podatke anonimiziramo tako, da jih ni mogoče uporabiti v druge namene kot za našo lastno analitiko obiskanosti spletnih strani.

Spletna stran, na kateri se nahajate, uporablja piškotke za zbiranje analitičnih in uporabniških podatkov za lastno spletno stran s končnim ciljem izboljšanja izkušnje uporabnika.

 1. S pomočjo piškotkov spletna stran samodejno zbira tehnične podatke, ki niso osebno prepoznavni. To je lahko podatek o internetnem brskalniku, ki ga uporabljate ali ime domene preko katere ste prišli na našo spletno stran. Te podatke zbiramo za tržne raziskave in za izboljšanje spletne strani.
 2. Nekatere piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani. Praviloma so to t.i. »session cookies«, ki so odstranjeni takoj, ko zaključite z obiskom spletnega mesta. Ti piškotki na primer zagotavljajo pravilen prikaz vsebine.
 3. Uporabljamo še nekatere druge piškotke, s katerimi zbiramo podatke o načinu oziroma namenu uporabe naše spletne strani in s pomočjo katerih lahko oblikujemo in nadgrajujemo našo spletno stran, tako, da je čim bolj bolj učinkovita in prijazna uporabnikom. Ti piškotki so shranjeni na vašem računalniku tudi ko zaključite z obiskom spletnega mesta. Določeni piškotki na primer pošljejo neosebne podatke na Google Analytics: to je program, ki ga uporabljamo za zbiranje podatkov kot so pogostost obiska strani, katera spletna povezava vas je napotila na našo stran in kako dolgo se zadržujete na naši spletni strani. Piškotki ne razkrivajo vaše identitete, temveč zbirajo splošne podatke o številu ljudi, ki obiščejo in uporabljajo našo spletno stran in na kakšen način. To nam pomaga pri izboljšanju spletne strani ter nam omogoča pripravo boljše in ustreznejše vsebine.
 4. Uporabljamo tudi t.i. »accessibility cookies«, ki shranjujejo podatke o vaših preferencah, kot na primer velikost pisave in piškotke, ki vam bodo omogočili zaznamovati strani na vaših osebnih računih na socialnih mrežah.

Podatkov, pridobljenih s pomočjo piškotkov ne prodajamo, niti jih ne delimo z drugimi, razen, če to ni zakonsko zahtevano s strani pristojnih organov (npr.: vladne organizacije in organi sodnega pregona).

Spodaj so navedeni glavni piškotki, ki se uporabljajo na naših spletnih mestih, s pojasnilom, kje se pojavljajo in kaj je njihov namen.

 • Google Analytics deli piškotke  _utma, _utmb, _utmc in_utmz. Nastavitve teh piškotkov omogočajo prikaz zbirnih podatkov o uporabi spletnega mesta v poročilih orodja Google Analytics.
 • Get Clicky deli piškotke _jsuid. Nastavitve teh piškotkov omogočajo prikaz podatkov o uporabi spletnega mesta v realnem času in prikaz zbirnih podatkov o uporabi spletnega mesta.
 • Piškotke pa delijo tudi zunanji ponudniki, kot so Facebook, Twitter, Pinterest in drugi. Več informacij o delovanju njihovih piškotkov je na voljo na njihovih spletnih straneh.

Uporaba zbranih podatkov
Vaše podatke pridobljene s pomočjo piškotkov uporabljamo:

 • za zagotavljanje najbolj učinkovitega prikaza vsebine strani za vas in vaš računalnik;
 • za zagotavljanje informacij, proizvodov in storitev, ki ste jih naročili ali za katere smatramo, da so za vas pomembne, v kolikor ste dali vaše soglasje, da vas lahko kontaktiramo;
 • da izpolnimo svoje pogodbene in pravne obveznosti;
 • da vam omogočimo interaktivno sodelovanje z našim osebjem, v kolikor to želite;
 • da vas obveščamo o spremembah in novostih, povezanih z našo ponudbo;
 • za zagotavljanje združene statistike o naših strankah, vrstah iskalnikov, operacijskih sistemih, internetu, domenah, informacije o profilih in demografske podatke, vzorce spletnega prenosa podatkov in vrsto drugih informacij o spletnih mestih; ta statistika ne zajema osebnih podatkov;
 • za zagotovitev podatkov za podobne namene informacijskim centrom naših agencij.

V kolikor ste obstoječi uporabnik spletne strani, vas lahko kontaktiramo izključno preko elektronskih medijev (e-mail ali sms) in vas obveščamo o informacijah o proizvodih in storitvah, ki bi vas lahko  zanimale. V kolikor ste nov uporabnik, in smo dovoljenje za uporabo vaših podatkov dali tretjim osebam, vas bomo (ali vas bodo) kontaktirali preko elektronskega medija, le če ste v to privolili.

Izključitev piškotkov v vašem spletnem brskalniku
Večina modernih spletnih brskalnikov vam nudi splošne informacije o piškotkih in vam omogoča, da:

 • si ogledate vse vaše piškotke;
 • vam dovoli, da izbrišete vse ali posamične piškotke;
 • vam omogoča, da blokirate ali dovolite piškotke za vse spletne strani ali posamično izbrane  spletne strani;
 • lahko normalno izključite posamezne oglaševalne piškotke tretjih oseb.

Če spremenite vaše nastavitve za piškotke v vašem spletnem brskalniku, bodo, razen če izbrišete ali blokirate vsak piškotek posebej, spremembe veljale za vse spletne strani, ki jih obiskujete, in ne le za naše spletne strani. Prav tako boste morali prilagoditi svoje piškotke za vsak brskalnik posebej.

Za informacije o nastavitvah piškotkov kliknite na ime vašega brskalnika:

Ne pozabite, da z izbrisom ali blokiranjem piškotkov, vse ali nekatere spletne strani, ki jih obiskujete, oziroma njihove funkcije, ne bodo delovale pravilno ali enako učinkovito. Zavrnitev piškotkov torej pomeni, da morda ne boste imeli več dostopa do določenih delov naše spletne strani.